Mobilegeddon header
Mobile-Friendly wordt Google Keurmerk

Mobile-Friendly wordt Google Keurmerk

Dat mobielvriendelijke websites een streepje voor hebben bij Google en bezoekers is geen nieuws. Mobiel internet blijft groeien en heeft de toekomst. Geen grote verrassing dus dat Google met een soort keurmerk komt. Lees wat het betekent en wat de gevolgen zijn voor webontwikkeling.

Irritant

Niets is frustrerender dan op je smartphone een website openen die niet voor mobiel is. De tekst onleesbaar, linkjes te dicht op elkaar waardoor je steeds de verkeerde aanklikt, te kleine pictogrammen, de content past niet op je scherm of de website gebruikt niet-ondersteunde plug-ins. Eerste reactie is om zo snel mogelijk weg te klikken. In de zoekresultaten kon je eerder ook niet zien of een website geschikt is gemaakt voor mobiel of niet. Daar maakt Google korte metten mee!

Mobiel-friendly

De komende weken wordt het mobile-friendly keurmerk wereldwijd uitgerold voor websites die met mobiel internet zijn meegegroeid.

Optimale gebruikerservaring

Google steekt niet onder stoelen of banken hoeveel belang zij hechten een positieve gebruikerservaring. De groei van mobiel internet betekent direct dat de ervaring van een mobiele gebruiker heel zwaar meetelt. Websites die niet meegroeien met de huidige trend zullen dat op termijn gaan merken in hun ranking en hoeveelheid paginaweergaven. Belangrijk is dat je site snel is, er leuk uitziet, interessante informatie biedt en net zo goed werkt op mobiel als op desktop.

Criteria Mobile-Friendly

Google is expliciet over de eisen die worden gesteld aan websites. Gebruik deze tips en richtlijnen om je website beter te laten functioneren op mobiele apparaten:

  • Zorg dat er voldoende afstand is tussen de linkjes die je plaatst, voor optimaal tikgemak.
  • Gebruik geen programma's. software of plug-ins die niet werken op een mobiel apparaat (Flash is hier een goed voorbeeld van).
  • Zorg dat alle tekst goed leesbaar is zonder zooming.
  • Voorkom dat je bezoeker horizontaal moet scrollen om alles te kunnen lezen.

Test je website

Denk je dat je website aan de eisen voldoet en wil je weten hoe je site door Googlebot wordt beoordeeld op mobielvriendelijkheid? Doe dan de test van Google. Je krijgt niet alleen te horen hoe goed of hoe slecht je scoort maar je krijgt ook allemaal tips om je site te verbeteren.

Is alles in orde dan krijg je deze melding:

Conflate mobile friendly

 

Voor een completer beeld check je ook hoe je site het doet qua gebruikerservaring. Google Developers biedt een online user experience test.

Wij hebben de test ook gedaan:

Conflate user experience

Zorg dat je er klaar voor bent

Ondernemers die het van e-commerce moeten hebben, doen er goed aan om ervoor te zorgen dat alles op mobiele rolletjes loopt. Mobiel internet is de toekomst.

Nog niet voor mobiel?

Komt je website niet goed door de test en is het erg belangrijk voor toekomstig zakelijk succes dat je een betere mobiele website hebt? Bel, mail of kom eens langs om te bespreken wat je nodig hebt en hoe wij je kunnen helpen. Succes!

 

Blijf op de hoogte van de laatste weetjes en tips